Miljövänlig
halk-
bekämpning
Varje år blir det ju som bekant ett flertal tillfällen då "halkan är framme". Traditionellt använder man då sand eller salt. Salt har effekt att den smälter snön, men det fungerar bara ned till ett begränsat antal minus grader (-9 C) . Salt är inte så bra för miljön, det skadar växtligheten, fräter på hundars tassar och bidrar till rostskador på bilar. Har man egen brunn i närheten av salt som utlagt halkbekämpning så finns fler risker; kloridjonerna hamnar ofta i brunnsvattnet med förhöjd saltnivå i vattnet som följd vilket har en rad negativa följder. Har man gård med djur kan även dem påverkas.
Sand och grus på väglag orsakar istället risk för stenskott och blästrar lacken på bilar. Så vad gör Zeolit till ett miljövänligare alternativ?
1. ZeoFriction som den zeolitbaserade halkbekämpningen heter, är drygare och väger bara hälften mot sand och grus. Detta minskar transporterna
2. Risken för stenskott blir lägre eftersom massan hos de korn som ev. slungas upp är hälften vilket halverar rörelseenergin mot träffytan. Därutöver är zeoliten mjukare med 4,5 på Mohs hårdhetsskala mot 7 för sand och grus.
3. Zeolit bidrar till jordförbättring samt minskar behov av bevattning och gödning. Det gör alltså ingenting om Zeoliten ligger kvar, tillskillnad från salt och grus som behöver städas upp igen. Med fördel kan man dessutom sopa ut eventuella rester i rabatter och på gräsytor. Där kommer zeoliten att fortsätta bidra till att rena jorden.
4. Zeolit har överlägsna friktionsegenskaper ända ned till – 50 °C.
När man sprider ut zeoliten är den först ljus i färgen. När den kommer i kontakt med vatten avger den en smula värme, fäster på ytan och mörknar. Signalen visar att materialet är aktivt och att det är säkert att gå, cykla och köra bil. På bilden ser vi alltså "aktiv Zeolit"
Så använder du ZeoFriction
ZeoFricton köps om säckar med 20 kg. Det är små korn som man sprider ut för att halksäkra ytan. Det är drygt så man kan sprida ganska spritt.
Så fort det riskerar frysa på, tex vid slaks och snöblandat regn - sprid ut ZeoFriction. Absorptionsförmågan hos Zeoliterna kommer omgående att ta upp en del vatten och ge ett bra fäste på underlaget. ZeoFriction är lättare, så jämfört med väggrus och sand som direkt sjunker ned till marken och blir overksamt, stannar Zeoliten kvar längre uppe på isytan även efter att viss smältning börjat ske. Vid upprepade snö och smält tillfällen kan man dock givetvis behöva fylla på.
Här har ni en guide till hur du använder produkten vid olika snöunderlag.
Du kanske även är intresserad av vår artikel "Supermaterialet som Ecoconcept ska revolutionera marknaden med" Länk
Så här skaffar du ZeoFriction
För stora beställningar eller intresse av att själv bli säljare kontakta EcoConcept Länk.
Beställ direkt av oss genom att skicka ett mail info@econow.se