top of page
Writer's pictureAnders Hallström

Varför är elpriset så högt & hur använder man elen smart?

Updated: Dec 6, 2021



Förmodligen har du märkt det på elfakturan eller åtminstone som återkommande nyhet i media - Elpriset är högre än någonsin!


Elpriset har stigit i princip hela världen, det är alltså inte bara i Sverige. Vårt elpris påverkas av våra grannländer såväl som av omvärlden och vår egna produktion. Det höga priset nu är en kombination av flera saker; På hemma plan har vi låga nivåer i vattenmagasinen. Det låter kanske konstigt med tanke på årets olika översvämningar, men sammanfattningsvis kan man säga att det helt enkelt har regnat på fel ställen. Vidare har samtliga av våra kärnkraftverk behövt vara stängda tidvis för underhåll som dessutom tagit längre tid än väntat. Pandemin i kombination med att många länder återgår till det normala (oktober 2021 när detta skrivs) har resulterat i att utbud och efterfrågan inte hänger med och priserna på bland annat gas och kol har drivits upp. Vårt grannland Finland har fortfarande förseningar med sitt kärnkraftverk. För att nämna några exempel. Alla dessa delar bidrar till att priset på elen just nu är högt. Därmed är det hög tid att se över sitt elavtal men att också att titta på hur vi använder vår el, vilket detta inlägg kommer handla om.


Besök gärna vår partner Vattenfall, här kan ni läsa mer om elpriset och vilka avtal som kan vara smarta att tita på nu när priset går upp. Är man intresserad av att veta om framtiden och hur vi ska klara omställningen till en mer elektrifierad vardag och industri kan jag också rekommendera detta utmärkta webbinarium med Vattenfall man kan titta på i efterhand. (Gratis).


Hur använder man elen smart?



En utmaning är att många ofta använder mycket el samtidigt, det är framförallt en utmaning för framtiden där effektbehovet riskerar att bli större än vad vi kan producera. Med fler elblilar och elektrifierad industri blir det mer relevant att vi alla, även hushållen kan använda vår el smartare, för "framtiden" är snart här. För den som har möjlighet att anpassa sin förbrukning till de timmar då elen är billigare står även pengar att spara in. Priset på Elbörsen varierar nämligen för varje timme och är väsentligt dyrare de timmar många använder mycket el.

Här kan ni se priserna timme för timme, den 18e oktober 2021 var priset 14.99 öre / kWh mellan 2 och 3 på morgonen, medan priset är 244,76 öre / kWh mellan 9 och 10 på morgonen.

Har man alltså möjligheten att ladda elbilen , sätta igång tvättmaskinen osv. "rätt" timmar underlättar man för elnätet och pengar kan sparas. Priserna sätts alltid dagen så i länken ovan kan man gå in tidigt den aktuella dagen och se hela dygnets pris timme för timme.


Smarta produkter


Ett annat sätt att använda elen smartare är via "smarta produkter" Att anpassa förbrukningen till rätt timmar underlättas rejält om man även har smarta produkter och ett "smart hem". Moderna tvättmaskiner och diskmaskiner kan oftast programmeras att sätta igång vissa tider, modernare bergvärme kan också anpassas på detta sätt och koppla upp sig direkt mot elbörsen för att anpassa sin förbrukning efter elpriset. Detta sker alltså automatiskt då. Exempel på sådan bergvärme är IVT GEO 500 som vi valde till Eco Now House. Den kan koppla upp sig mot elbörsen och därmed planera uppvärmningen så det blir så billig som möjligt. Ett annat exempel på smart hem är KNX . Via detta elsystem så kan vi synka nästan alla våra smarta enheter i en och samma app, följa energiförbrukningen och sätta belysning mm på olika scenarion och tider. Hagers Domovea app.


Solceller

Har man solceller är det så klart också en fördel om man styr viss förbrukning efter att solcellerna producerar som mest el. Tillexempel är det mer lönsamt att ladda bilen när solen lyser så man använder solens "gratis el" till detta. Även om man inte har möjlighet att installera solceller men har tillgång till trädgård så finns flera smarta produkter som är solcellsdrivna. Läs gärna mer i vårt inlägg om att nyttja solen här.


Pool& Spabad

Har man pool och/eller spa bad så drar de relativt mycket energi fördelat på reneningsprogram, cirkulation och uppvärmning. Alla dessa delar har oftast medföljande funktioner för att sättas igång vissa tider. Fabriksinställningens tider är inte nödvändigtvis de bästa så här har man stor möjlighet att synka dessa med när solen skiner om man har solpaneler eller till när elpriset är lågt. Solcellerna genererar som bekant ingen el på natten.









76 views0 comments

Comments


bottom of page