top of page
Writer's pictureAnders Hallström

Varför duschtoalett? - Summering efter 3 års användande

Updated: Aug 28, 2022

Vi valde att installera inte mindre än två så kallade duschtoaletter i Eco Now House 2.0

Först Geberits Aqua Clean Tuma Comfort (bilden nedan) och sen mer avancerade Aqua Clean Mera.

I tidigare inlägg har vi berättat att om att den är fylld av finesser, som den uppvärmda toasitsen vilket var vår första fungerande värmekälla när vi flyttade in under renoveringen. Man hade kunnat tänka sig att det blev väldigt långa toalettbesök den tiden, men vi hade heller inte hunnit få toalettdörren då. Geberits Aqua Clean toaletter är lite av lyxprodukter, de är relativt dyra (Tuma i bild kostar ca 23 700 kr) men man får också mer än bara en toa. I alla fall i våra ögon blir toaletten plötsligt nästan en inredningsdetalj, de är väldigt snygga. Du får också en mer hygiensik funktion för ett av våra mest vardagliga bestyr, och som namnet antyder en mer "komfortabel" upplevelse. Alla är inte bekväma med att använda vattenstrålen för rengöring, är man ovan kan det upplevas som snarast motsatsen till komfortabelt, men funktioner som uppvärmd toasits, och luktutsug via en liten fläkt som tyst sätter igång när man sätter sig är funktioner som är svåra att ogilla.


Duschtoaletterna är vägghängda, alla fall Geberits varianter. Det betyder att man måste ha cistern inbyggd i väggen, eller den smarta utanpåliggande s.k sanitetsmodulen "Monolith". Som ni ser i bilden ovan så sitter toaletten på en glasad skiva, det är Monolithen (också från Geberit). Den har också luktutsug vilket blir lite kaka på kaka, men den har också ett diskret LED ljus som aktiveras när man kommer in i badrummet, vilket gör att man inte behöver tända lamporna om man behöver gå på toa på natten. Det är också på Monolithen man hittar spolknappen, det finns olika varianter av Monolith där funktionerna kan variera och man kan även välja olika färger. Den i bild heter plus och där är spolknapparna väldigt diskreta varför man nästan måste instruera nya gäster varje gång vart man hittar spolknappen. Sammantaget duschtoalett och monolith blir det inte speciellt billigt att skaffa duschtoalett (monolith kostar ca 10 000 kr) men för den som vill ha en modern design i badrummet/toaletten, gillar det senaste i teknik och komfort, och vill minska sin förbrukning av toalettpapper är detta ett givet inslag. I den bemärkelsen kan man nästan säga att Geberits duschtoaletter är en symbol för vår målsättning att skapa "Sveriges mest moderna ekohus"


Så hur funkar duschtoaletten, vad är poängen?

Utöver komfort inslagen som luktutsug och uppvärmd sits, så är förstås poängen att toaletten fungerar som en modern form av bidé. Bideer var i Sverige vanligare på 60-70 talet men började försvinna på 80-talet då det framförallt ansågs fula och och ta onödig plats. Men funktionsmässigt så är bideen en mycket mer skonsam och hygienisk rengöring. Istället för att hålla på med en duschslang som omoderna bideer och ha en separat enhet för detta så kan man med duschtoaletten bara trycka på en knapp så åker en liten dold utkastare inne i toaletten ut och sätter igång en tempererad vattenstråle. Sen blåser den torrt med varmluft.


Vattenstrålen kan kontrolleras via fjärrkontroll eller direkt med inbyggd styrning i toalett stolen, men normalt är detta inget man använder. Den är anpassad att "träffa rätt" så att säga. Man kan också i fjärrkontroll och i en app ändra inställningar och justera hur hårt vattnet ska stråla, och styra riktningen osv. För kvinnor så finns också funktionen "lady shower".


Fjärrkontrollen behöver inte borras upp, den har en fästplatta med klistriga fästen som sätts direkt på väggen och själva kontrollen fäster via magnet.


Miljöpoäng


Miljövinsten med en duschtoalett är att den sparar in toalettpapper genom att rengöra med vatten och torka med varmluft. Toapapper är en resursförbrukning man kanske inte tänker på så mycket, men faktum är att Sverige per person förbrukar näst mest toapapper i världen (Wikipedia och Skogsindustrierna) ca 15 kg per person om året. Genomsnittet i EU är 8 kg, men i USA använder man tydligen 22 kg pp. Man får väl anta att en del går åt till snytpapper och annat, men likväl är det förbrukning av material som inte går till någon återvinning.


Hur mycket papper man sparar in beror dock lite på hur länge man använder vatten och varmluftfunktionen. En reporter som var på besök beskrev att hon tyckte hon använde mer papper än vanligt istället, men jag misstänker att hon kanske inte var helt bekväm med att sitta kvar på toa med varmluftfunktionen speciellt länge mitt under intervjun. Vår dotter som förmodligen bidrar till att driva upp Sveriges toalettförbrukning per person väsentligt använder fortfarande efter 3 år inte duschtoalettens funktion överhuvudtaget. Därtill så behöver toaletten eluppkoppling och förbrukar alltså el och även om den är snålspolande så går det ju åt extra vatten för att aktivera duschstrålen, så blir det någon miljö och klimatnytta kvar?

Svaret beror helt på hur man använder toaletten. Använder man inte duschfunktionen så går det ju inte år extra vatten och elen för att värma toasitsen och aktivera fläkten (som går att stänga av) är försumbar. Men klimatpåverkan och vattenförbrukning från toapapper är inte försumbart, WorldWatch Institute informerar om att det går ca 140 liter vatten för att tillverka en toalettrulle och att det kan snart bi ett globalt problem att vi spolar ned så mycket som 60 miljoner hela toarullar vatten per dag bara i europa.


Personligen har jag helt vant mig med duschtoaletten inklusive varmlufttorkningen och känner sällan behov av att använda toapapper överhuvudtaget. Så hur mycket toapapper man sparar in med duschtoaletten är högst individuellt. Men teoretiskt väldigt mycket.


Aqua Clean Mera


I vårt senaste badrum tog vi återigen en duschtoalett, men denna gång lyxvarianten Mera.

(ca 40 000 kr).

Mera har automatisk toalettlocks öppning (och stängning) , den som är irriterad på att tonåringar inte stänger locket kan således få ett bekymmer mindre.


Mera har även en speciell "swirl" som ni ser i videobilden, som gör att spolningen mycket mer effektivt gör rent när man spolar. Precis som Tuma Comfort har den uppvärmd toasits, men tillskillnad från Tuma som har toasitsring i plast så har Mera sittring i porslin.


Summering för och nackdelar efter test av både Mera och Tuma


+ Känns fräschare och mer hygieniskt (vem vill egentligen rengöra rumpan med handen även om man har papper, när man kan ha en automatisk vattenstråle som gör jobbet åt en?!)

+ Mer skonsamt. Har man någon gång haft magsjuka och behövt använda mycket papper flera dagar förstår man snabbt att vatten är så mycket bättre på många sätt.

+ Sparar in toapapper, potentiellt stor skillnad.

+ Mer handikapp anpassat.

+ Bekvämare upplevelse, uppvärmd toasists är absolut en lyx man snabbt blir bortskämd med. Och nej den minimala förbrukningen påverkar inte elräkningen.

+ Snyggare toaletter. Duschtoaletterna har mycket snyggare design än vanliga toaletter.

+ Även med duschfunktionen är toaletten mer snålspolande än äldre toaletter.

+ Bra och snabb support om något strular.


- Kostsamma. Speciellt Mera, känns inte riktigt som att dubbla priset mot Tuma är motiverat. Men man får också tänka att det behövs cistern/ sanitärmodul, el framdragen och en mer komplicerad och dyrare installation.

- Tumas sittring i plast lossnar lätt från fästet och kan vara svår att sätta tillbaka. Sittringen (i plast) har också spruckit vid ett tillfälle. Mera har inte dessa problem.

- Drar el, om än väldigt lite. Men vid strömavbrott innebär det att det inte är helt lätt att spola toaletten, man måste öppna locket på monolth cisternen etc. för att lösa det då vilket inte är helt okomplicerat.

- Kräver visst underhåll. Toaletten behöver avkalkas emellanåt (typ 2-3 ggr per år) med ett avkalkningsmedel som det inte framgår så bra hur och vart man beställer nytt. Görs inte detta efter ett tag börjar toaletten först blinka (Mera) och sedan går det inte att använda duschfunktionen. (men kan givetvis spolas och nyttjas som vanligt i övrigt)

- Den automatiska öppningen på Mera behöver kalibreras, något vi inte orkat göra än. Inställningen från början har en väldigt svajig reaktionsförmåga. I bland händer inget alls, ibland öppnar den sig fast man inte vill. Locket mår inte bra av att man öppnar själv, men man kan försiktigt ta med handen vid locket och då öppnas den. Mindre barn kan jag tänka mig kan lätt ha sönder locket med denna funktion om man inte kalibrerar den bättre, men är den väldigt lättkännslig så kommer locket åka upp direkt när någon går in, även fast man inte vill. Jag gillar ändå funktionen och den är valbar, men känns som att den kunde förbättras något.










974 views0 comments

Comments


bottom of page