Byggmaterial guiden
Chosing the right
material
Rätt material på rätt plats eller för den delen, mest miljövänliga material på rätt plats, är en utmaning som sällan har givna svar i förväg. Vi ska likväl försöka ge en allmän fingervisning på denna sida, samt en guide till en rad olika byggmaterial och dess egenskaper och miljöfördelar. (bläddra ned för att hitta den)
Utifrån ett hållbarhetsperspektiv kan man inte bara titta på vad som här lägst klimatavtryck vid tillverkning utan materialet måste också fungera väl ihop med andra produkter och material, livslängd, behov av underhåll och hur cirkulärt materialet är. Hur lätt är det att återvinna?
Rent övergripande kan man säga att trä, hampa och bambu oftast är ganska bra materialval att jobba med. Men det är givetvis inte de enda materialen och skulle alla bara bygga med dessa material skulle en massa skog som utgör viktig lagring av koldioxid förvandlas till kalhyggen. Så det är viktig att det finns en långvarighet i vart dessa material skall appliceras, att råvan är ansvarsfullt brukad och att man ser över var andra alternativ kanske fungerar bättre.
Snabbguide till bra val
'För företag och fastighetsägare finns Sundahus databas och verktyg som underlättar arbetet att hitta material och information och bedömning om hur miljövänliga och hållbara de är. För konsumenter så är Svanenmärket och Cradle to Cradle två bra märkningar som alla fall ger en riktlinje och viss trygghet i om ett materialet eller produkt kan vara lämplig att använda i bygget. Klicka på logotyperna nedan för att komma till respektive certifiering.
Det är så klart aldrig möjligt att ge ett definitivt svar som gäller för alla förhållanden , men låt oss ta kompositmaterial som ett exempel och titta på detta utifrån några olika scenarion. Komposit är en blandning av material som ger andra/nya egenskaper än vad materielen har var för sig.
Träkomposit är tillexempel vanligt som alternativ till trallvirke. Kärnan utgörs då fortfarande av trä eller bambu men det yttersta lagret utgörs av plast.
Plasten är istället för tryckimpregning och ger ett skydd till trät mot röta och fukt. Plasten kan också färgas och även om färgad plast också bleknar så behåller den merparten av sin färg hela livslängden och behöver således inte oljas in eller målas om. Både plast och impregnering innehåller kemikalier, men impregnerat virke släpper ut en del av sina kemikalier på plats i själva bygget vilket plast i regel inte gör. Komposittrall blir mer underhållsfri och får i regel längre livslängd, nackdelen är att det är dyrare och att den blir varm i solen. Utöver att bägge behöver trallskruv så behöver kompsittrallen också små metallclips som håller ihop brädorna. Att stå barfota på komposittrall i gassande sol är som att stå barfota i sanden i gassande värme. Vad som är bäst är lite av en smaksak, det initiala klimatavtrycket blir högre med komposittrall men livslängden och underhållet mindre så i slutändan troligen ganska lika med möjlig fördel till Kompositen, saknas bra studier på detta.
Ett annat exempel är bänkskiva för tex kök eller tvättstuga. Trä, metall eller komposit? Trä måste behandlas eller förses med laminat för att kunna vara i en miljö där den utsätts för vatten. Trots detta får ofta trä och laminatbänksksivor en ganska begränsad llivslängd just pga av vatten/fukt skador. Trä är också svårare att rengöra, det fastnar bakterier och annat i springorna varför trä bör undvikas i detta sammanhang. Rostfritt stål blir troligen vinnaren av just dessa tre alternativ då den i regel har hur lång livslängd som helst och sen väldigt lätt kan återvinnas till 100% när det väl blir dags at förnya. Lätt att torka av och rengöra och kräver inget speciellt underhåll, dock väsentligt högre klimatpåverkan vid tillverkan, välj därför Svensktillverkat rostfritt stål för din bänkskiva om du kan. Komposit som tex Dekton är betydligt dyrare man kan vara väl värt som bänksskiva till kök eller köksö då materialet också är så beständigt mot värme, syra etc, och utifrån ett resurspersperspektiv består av återvunnet material.
Kakel & klinker
Är kakel bra miljöval? Vad är skillnaden mellan kakel och klinker och hur tillverkas de ?
Bambu
Bambu är egentligen inget träd utan ett gräs. Läs mer om Bambuns egenskaper
Miljövänligare fog
TEC7 är ett miljövänligare alternativ till traditionella lim och fogmassor. TEC7 kan i många fall ersätta akryl, silikon och polyuretanfogmassor. Tec 7 från Relekta är livsmedelsgodkänd, innehåller inga ftalater, isocyanater eller skadliga lösningsmedel. Produkterna ligger med i Svanen 7.Relekta har även Akrylfogen Eco som är svanenmärkt .
Isolering
Det är många tillverkare och försäljare som vill göra anspråk på att förmedla den mest miiljövänliga isoleringen. Vad skiljer de olika isoleringsmaterialen åt, och vilka företag mötte varandra nyligen i domstol för att reda ut påståenden, fakta och formuleringar.