top of page

Eco Now 
House
2.0

"Sveriges mest moderna Ekohus"

Med Eco Now House 2.0 vill vi ändra på föreställningen om hur ett Ekohus kan och får se ut. Målsättningen var skapa Sveriges mest moderna ekohus och är ett initiativ från miljökonsult-företaget Eco Now. 

 

Objektet utgick från en befintlig 60-tals villa i Vallentuna som totalrenoverats med hållbara material, klimatsmarta lösningar och den senaste tekniken.  Under hela perioden har Anders Hallström, VD på Eco Now och projektledare för bygget, bott i huset med sin familj. Fru, tre barn och hund. 

Syftet har varit att utgå från ett faktiskt hem och skapa ett faktiskt hem där alla lösningar, energiförbrukning mm uppmäts under faktiska boendeförhållanden. 

11B11197C38845E4B5C56C373C862AEF.jpg

Foto: Erik Olsson Fastighetsmäklare

Black Marble

"Att man skule behöva välja mellan design och komfort eller bra miljöval är något jag aldrig förlikat mig med. För att hållbara val och en hållbar livsstil ska bli en möjlighet för fler måste det också vara attraktivt. Det är själva devisen och utgångspunkten för Eco Now House"

Teknik & 
Inredning

Indiuktionshäll med inbyggd fläkt från Bora är en av många  tekniska inslag som också följer hetaste kökstrenden.  I det "moderna" i vårt koncept om ett modernt ekohus ingår att utforska och inkludera såväl den senaste tekniken som de senaste inredningstrenderna. Givetvis dock bara när det är förenat med ett hållbarhetstänk .

skafferivägg_.jpg

Köket har stort fokus i Eco Now House 2.0.  

Familjen lagar mycket mat och kök/vardagsrum/matsal har  gjorts till en enda stor öppen planlösning. Det öppna och centrala köket är husets nav med utsikt åt alla håll och rymliga umgänges ytor. I bild den egendesignade skafferiväggen  tillverkad av överbliven bastupanel och inredning av återvunnet trä.  Foto: Erik Olsson Fastighetsmäklare

Planning

Eco Now House

Vad definierar ett ekohus? Hur gick tankarna kring skapandet av Eco Now House 2.0 och hur såg förutsättningarna  ut?

Läs mer och se före/efter bilder

POOL_0128.JPG

Invigningen

av Sveriges mest moderna Ekohus

Juni 2022 invigdes projektet efter nästan fyra års renovering. Över 350 VIP-gäster kom till den pressbevakade invigningen. Se bilder och läs om invigningseventet

desktop_supermodell.jpeg

Uppvärming

Huset hade bergvärme innan men borrhålet var för litet och den gamla pannan började ge upp.

Valet för ny bergvärmepump föll på IVT GEO 500 En supereffektiv pump med 300 liter vattentank, smart styrning och något så ovanligt som läcker design på pannan.

Cozy Winter

Uppvärmning är den enskilt största posten av energiförbrukning för en normal  villa. Det var därför viktigt att välja effektivast möjliga lösning för detta. Bergvärme kombinerat med vattenburen golvvärme var den kombination vi bedömde var mest effektiv. Kaminen i vardagsrummet behölls och utgör bra komfortvärme eller tillskott vid behov.

Läs mer om Bergvärme och se film från när vi  installerade bergvärmepumpen här

uppvärning

Marknadens bästa miljöval

Finns det verkligen några enskilda produkter som kan sägas vara marknadens bästa miljöval? 

 

Det är så klart svårt att hitta en lösning eller produkt som är bäst i alla lägen men vi vill ändå hävda att vi letat upp några av de produkter som faktiskt är bästa miljövalen, åtminstone just då när vi valde dem, ny teknik och nya produkter kommer ju hela tiden. 

Respektive lösning presenteras separat längre ned, du kan också se samlad info i vårt reportage om bästa miljövalen här

wave-thumb.jpg

De inslag vi bedömde var "best of the Best" var:

 

Midsummer Solceller wave 

Orbital Shower  dusch som återvinner vatten & värme

Charge-Amps Elbilsladdare av återvunnet material 

Isolering av hampa och cellulosa 

Conclean Regnvatten 

Miljöpool från Op living 

Tec 7 fog

bra val
17850851120704485.jpg

Design & mysfaktor i mediarummet

Klicka på rubriken för att se bilder och reportage från respektive rum

tvättstuga.jpg

Svanenmärkt inredning & energisnåla vitvaror

kök2.jpg

Hållbart kök med de senaste kökstrenderna

Klicka på rubriken för att se bilder och reportage från respektive rum

gym.jpg

Så skapade vi gym & relax i Eco Now House 2.0

rum

Klicka på rubriken för att se bilder och reportage från respektive rum

sovrum.jpg

Så skapade vi ett gitfritt sovrum

entre inne.jpg

Från garage till välkomnande entré

Klicka på rubriken för att se bilder och reportage från respektive rum

_MG_7966.jpg

Badrum utöver det vanliga

Black Marble

Defintion av hållbarhet

Hållbarhet är ett brett begrepp och tidvis överutnyttjat, men det  finns några aspekter vi var extra måna om att inkludera som vi anser tillsammans utgör en bra definition av hållbarhet när det kommer till hus, hem och renovering. Alla dessa delar kan inte inkluderas samtidigt i varje material eller produkt, men de utgör olika aspekter av hållbarhet vi ville belysa och inkludera. Inslagen vi pratar om är Up-cycling, giftfritt , begagnat, Vatten och värmeåtervinning samt Cirkulärt. 

Återvunnet trä
från gamla skeppsvarv

Inget ekohus projekt utan inslag av återvunnet material! En modern och trendig variant av återvunnet är Upcycling - där man använder något kasserat eller föråldrat och fräschar upp det i ny design eller nytt användningsområde.

 

De okrönta mästarna av Upcycling stavas Thors-Design

Danska designföretaget Thors-Design gör fantastiska möbler av gediget massivt trä återvunnet från gamla skeppsvarv. Trä man kan se har en historia att berätta. Dessa möbler passar lika bra ute som inne och håller för en livstid.  

20200814_170918.jpg

Upcycling

På uteplatsen i Eco Now House 2.0  hittas bord och sittbänk från Thors-Design. Besök vårt Instagram för fler bilder eller Opliving för butik. 

upcycling

Sioo:x

Vi valde Sioo:x Wood Protection för panel och trall.

SiOO:X består av en patenterad formel baserad på kisel-kalium som tränger in i träet och skapar ett effektivt och miljövänligt träskydd över lång tid. Två naturliga ämnen som tillsammans bildar ett naturligt skydd till virket som efterliknar naturens egna träskydd.

Läs mer om Sioo:x

Se alla bilder med Sioox: från Eco Now House 2.0 

Giftfritt

Ett ekohus använder i så stor utsträckning som möjligt naturliga och "giftfria" material.

Det är ingen tekniskt korrekt term kanske men vanligt förekommande när man pratar Ekohus. Det man menar är material som ger ifrån sig emissioner som är ohälsosamma att andas in eller innehåller ämnen som riskerar att lakas ut vid tillexempel regn eller vid kontakt med bar hud. 

 

Plastmattor, färg, lim, isolering och tryckimpregnerat virke är exempel på produkter som kan innehålla sådana gifter. 

Läs mer om gifter och giftfritt

giftfritt

Vatten

Dricksvatten är en sinande resurs på många håll i världen och även i Sverige har vi sommartid de senare åren sett sviter av detta med  bevattningsförbud och vattenbrist på flera områden . Samtidigt ökar mängden plast i haven och våra reningsverk får jobba hårt för att rena vårt dricksvatten, men ofta i onödan då mycket hade kunnat undvikas om folk och hushåll agerat klokare. 

En smartare vattenhantering är en global  utmaning och något vi har anammat i Eco Now House. Inslag är att vi återvinner regnvatten, dusch som återvinner vatten och värme, snålspolande blandare, teknik som känner av och stoppar vattenläckage, vi häller inte ut färg i avloppet och använder bara ekologiska färger som inte påverkar avloppsvattnet när man rengör penslarna.

banner-7-rainwater.jpeg

Conclean

En av de smartaste och samtidigt så självklara åtgärderna åtgärderna man kan göra som husägare är så kallad "rainwater harvesting”.  Samla dagvattnet från hängrännor och stuprör och återanvända detta vatten till att vattna gräsmattor, fylla poolen eller dylikt. Det sparar inte bara på dricksvattnet utan underlättar också för reningsverken. Läs mer om regnvattenåtervinning 

 

Vi valde Garden Comfort från Conclean för detta. En tank byggd i återvunnet material som kan samla 4800 liter vatten. Länk

regnvatten

"Tesla Duschen"

I media har den kallats "Tesla duschen" men svenska Tech-bolaget Orbital systems som ligger bakom produkten menar att de egentligen inte är ett företag som säljer duschar utan tekniklösningar som renar och återvinner vatten samt värme. Bakom mosaikväggen i bild som är tagen från vårt badrum i Eco Now House 2.0 sitter ett reningsverk och teknik som återvinner värmen. Sensorer analyserar vattenkvalitén 20 gånger per sekund och tekniken kan spara upp till 80% av energiförbrukningen och 90% av vattenförbrukningen.  

Här kan ni läsa mer om Orbital systems. ange koden

Eco Now om ni vill beställa en egen Orbital dusch. 

17921421890042572.jpg

Det går att använda eget duschmunstycke eller Orbitals vita i bild (eller Svart) och rening och återvinningsmodulen kan var antingen inbyggd som hos oss eller utanpåliggande. Kakel och klinkerplattorna var restprodukter vii fyndade på Stenbolaget. 

orbital
20200317_081905.jpg

Med klinker inte bara i badrum utan även kök, hall, vardagsrum och uteterass, så skapas en internationell och exklusiv känsla som blir genomgående i hela huset. 

Golv

I stora delar av huset har keramiska plattor lagts som golv. Bilden till vänster är från Eco Now House där plattan Preziosa i färg Amani syns. Plattorna leder golvvärmen utmärkt, kräver minimalt med underhåll, innehåller bara naturliga ämnen och har extremt lång livslängd.

I några av rummen har vi dock istället valt miljömärkt laminatgolv.  Anledningen till att vi valde laminat är att det har lågt klimatavtryck, tåligt mot fukt och fläckar, är lättskött/lättstädat och inte kräver underhåll, slipning etc som äkta trägolv golv gör.

Vi lade laminat i rum där vi ville ha mjukare golv än klinker men ändå slitstarkt. Gymmet/förmak till spa, ungdomarnas mediarum samt en del sovrum. I dessa rum bedömde vi att det finns högre risk att det  tappas föremål i golvet (som går sönder vid klinker) det oftare dras möbler längs golven eller har större risk för blöta fötter som springer omkring (klinker kan bli halt) 

laminatgolv sovrum.jpg

Laminat ser ut som äkta trä men är i själva verket tillverkat av flera olika skikt där det yttersta är gjort av tryckt papper med en skyddande plastfilmsyta.

Golv
duschtoalett

Framtidens toalett

I huset finns två stycken duschtoaletter från Geberit. En modern form av bidé för den som inte är bekant med denna växande trend. Med en knapptryckning spolar toaletten rent med vatten och torkar därefter skonsamt med varmluft. Minimerar behovet av toapapper, bekvämare, snyggare och handikappanpassat. 

Läs vårt blogginlägg om duschtoaletterna här

blandare 2.jpg

Eco Joy

Samtliga blandare i huset kommer från Grohe och bortsett från i köket har vi valt deras funktion Eco Joy som gör dem väldigt snålspolande. 

I köket vill man dock kunna hälla upp vatten utan att det tar hundra år att fylla en kastrull eller ett glas vatten. Även ena duschen är från Grohe och med deras Eco Joy funktion. 

Blandaren i bild heter Essence Professional GLO 30294

Swan

Några exempel på Svanenmärkta produkter i vårt projekt är Byggelits Svanenmärkta takskivor och byggskivor, inredningen från Vedum, Spårskivorna för golvvärmen från LK systems, Målarfogen (Akrylfog ECO) ,  Spackel, och sängen från Carpe Diem Beds är alla Svanenmärkta.

svanenmärkt

"Svanad"

Svanen är Nordens officiella miljömärkning och även om vi satt våra egna kriterier kring hållbarhet och miljö så är flertalet av våra val Svanenmärkta och i många avseenden har vi följt Svanens kampanj om att "Svana" renoveringen.

Mer om Svanenmärkningen kan ni läsa här

maxresdefault.jpeg

Byggelits Svanenmärkta byggskivor finns både som innertaksskivor och som byggskivor. De senare använde i istället för MDF skivor till inneväggarna.

svanenmärkt

Smarta takskivor

Byggelits förmålade innertaksskivor går fort att montera, är Svanenmärkta, och är redan målade. Detta sparar en hel del tid jämfört med exempelvis gipsskivor som ska spacklas och målas med täckningsmaterial mm. 

Länk till Byggelit

Svanen

FÄRG

Invändigt har vi övergripande jobbat med Auros ekologiska växtbaserade färger från Byggfabriken. Vi sökte en färg som var lätt att jobba med och samtidigt ur miljö och klimat perspektiv bättre än de vattenbaserade miljömärkta färger som finns. I förra ekohuset jobbade vi med äggoljetempera, denna gång då vi viste att det blir en lång och omfattande renovering sökte vi färg som var lättare att påbättringsmåla (vilket är en svaghet med äggoljetempera), Auro blev den färgleverantör vi bedömde var bäst ur dessa perspektiv. 

Vi hade även en del sandfärg,T-paint, kvar från förra ekohuset som vi använde i gym och spa-badrum. Den färgen har även fuktreglerande egenskaper vilket passar extra bra i de utrymmena.

Utvändigt har vi istället jobbat med silikatfärg från Alabasterfärg. Vissa produkter har dock varit förmålade som träpanaler, takskivor, ytterdörrar och köksluckor/luckor till tvättstuga. Även i dessa fall har vi varit noggranna med att producenterna har haft hög miljöprägel i sin hantering av  färger. 

picky1.jpg

Färgskalor vi har jobbat mest med är grått, bruten vit/beige och mörkbrunt. Undantag vi gjort från detta är i sovrummen, där tog vi fram en egen blå-aktig färgkulör som applicerades i tre av fem sovrum och på garderobsdörrarna, som bilden visar. 

Grått var årets färg när vi inkluderade det, men vi har inte baserat våra färgval på trender utan på vad vi trivs med och vad vi tror kommer bestå över tid. 

Läs mer om hur vi har jobbat färger i vårt blogginlägg här 

Läs mer om Alabaster färg här 

Läs mer om byggfabriken och Auro här 

Lär dig mer om miljövänligare färger på vår faktasida om färg här  

fäger
Black Marble

"Trivsel är en hållbarhetsfaktor som ibland glöms bort eller negligeras när ekohus eller hus och renoveringar planeras överlag. Trivsel likställer vad vi kallar hållbarhet som fungerar i praktiken. Du kan göra ett hus extremt energisnålt genom att skära ned på uppvärmning tillexempel men det blir knappast speciellt trivsamt om man går runt och fryser. Vi spenderar ca 90% av vår tid i hemmet och att man då trivs i sitt hem är ju avgörande för att man ska vilja bo kvar, eller inte vilja renovera om allt efter något år igen.  Design och komfort och överlag ett väldigt genomtänkt hem har därför haft väldigt hög prioritet och en del av det koncept vi kallar Sveriges mest moderna ekohus" 

material
csm_Millieubild-Lechner-Arbeitsplatte-Kuechenrueckwand-Dekton-903-Kelya_775dd683f7.jpeg

Dekton

Det hade inte varit Sveriges mest moderna ekohus om vi inte anammat nya moderna material och innovationer. Att vi inkluderar den senaste tekniken innebär inte bara att det är många tekniska finesser och produkter i hemmet utan också att den senaste tekniken i stor utsträckning har använts i produkt och materialframställning. Ett bra exempel på detta är materialet Dekton från Cosentino (bilden). Det ultrakompakta materialet består till stor del av återvunnet spillmaterial och har enastående egenskaper. Materialet är otroligt vackert och kan användas både ute och inne, på väggar, golv, bänkskivor mm. Eco Now House över tre meter långa köks ö kläddes in med Dekton. Materialet är inte lika tungt som sten eller marmor, skadas inte av vinfläckar, tålig mot både värme och kyla och otroligt snyggt.

Vi valde färgen Glacier Natural till bänkskivan, i bild syns färgen 

smarta hem

Det smarta 
hemmet

Eco Now House 2.0 utgår från en totalrenovering av ett hus från 1964. En hållbar renovering börjar från grunden och all el byttes ut mot säkra nya dragningar och ett toppmodernt elskåp från Svenska företaget Hager. Vi passade på att uppgradera till KNX. All belysning och mycket annat kan då styras via en och samma app. 

 

Hager har även super snygga strömbrytare (bild) som man med KNX systemet kan programmera in flera olika funktioner för, och genom att hålla in knappa dimra ljuset.

I strömbrytarna finns även integrerad temperatur mätare och funkar således som angivare till golvvärmen. Vår idé om det smarta hemmet inkluderar långt mer än KNX.

Läs mer

marie hager.jpg
Golvvärme

Eco Now House 2.0 har vattenburen golvvärme i husets alla rum. Vi valde Svenska LK Systems som leverantör vilka har Svanenmärkta spårskivor och ett gediget hållbarhetsarbete. 

Golvvärme

Devisen för vårt projekt är att det kompromisslöst skall  att kombinera komfort, design, energieffektivitet och smarta miljöval. Ett bra exempel på detta är den vattenburna golvvärmen.

 

Golvvärme känns skönare, designmässigt är det en fördel att slippa element, energimässigt så behöver golvärmen inte lika mycket framledningstemperatur som element, det vill säga värmepannan behöver inte värma upp vattnet i lika hög temperatur som om man har element = lägre uppvärmningskostnad och energiförbrukning.

Under golvet

genom-golv_0003_ventilation-1024x378.jpeg

Eco Now House är inte ett nybyggt hus, det är en renovering av ett hus byggt 1964. Hus från denna period var ofta byggda på oisolerad platta på mark. Det gör att dessa hus får kallare golv på bottenvåningen men även att själva plattan blir en så kallad riskkonstruktion. Speciellt om man vill ha golvvärme på bottenvåningen i dessa hus är det bra att då ventilera golven och se till att inget organiskt material som reglar eller isolering ligger direkt mot plattan. 

Vi använde Prästängens lösning Subfloor som ventilerar golven och har hängare att placera isoleringen i så den inte nuddar plattan. Vi bytte ut här ut de glasulls skivor som normalt är standard till egen beställda cellulosa skivor från Hållbara trähus.

Ventilerade golv tar även bort ev lukt, fukt och emissioner från till exempel radon. 

torkskåp

Marknadens mest energisnåla torkskåp

Nimoverken har ett torkskåp som passande heter Eco 2.0 vilket är marknadens mest energisnåla torkskåp.

Läs mer om Nimos torkskåp och "sustainable drying" 

IMG-20220314-WA0005_edited.jpg

Den genomtänkta inredningen i skåpet gör att man kan hänga upp en hel tvättmaskin utan att ens ha igång torkskåpet. Vi använder skåpet dagligen på just detta sätt för upphängning av tvätt. Torkskåp är dessutom mycket mer skonsamma mot kläderna än torktumlare om man behöver ha skåpet igång, vilket gör att kläderna håller längre. 

fog
T535206_Tec7_Hvit_310ml_patron_MU (kopia).jpg

In i minsta detalj

Detaljerna är minst lika viktiga i ett ekohus. Lim, fog och tätmassor är bra exempel där det ofta kan förekomma rätt giftiga ämnen. Tec 7 från Relekta är livsmedelsgodkänd,  

innehåller inga ftalater, isocyanater eller skadliga lösningsmedel. Produkterna ligger med i Svanen 7 . Läs mer om Tec7. Relekta har även Akrylfogen Eco som är svanenmärkt 

tec7bygg.jpg

TEC 7

TEC7 är miljövänligare alternativ till traditionella lim och fogmassor. TEC7 kan i många fall ersätta akryl, silikon och polyuretanfogmassor.

EC7 tål att frysa/tina upprepade gånger utan att förlora egenskaperna. Fäster bra även på våta ytor. Den miljövänligare lim tät och fogmassan användes bland annat i bygget av den klimatsmarta swimmingpoolen.

vindslucka
vindsluckakomp.jpg

Husets klimatskal & U-värde

För att att ett hus skall ha så energisnål uppvärmning som möjligt så behöver det vara tätt och välisolerat, vilket kallas huset klimatskal. Väggar, fönster och ytterdörr ska ha så lågt U-värde som möjligt, men en detalj många missar är vindsluckan.

 

Dolle har marknadens bäst isolerade vindslucka med stege. Då vi gjorde om hela planlösningen och den förra vindsluckan inte gick att återanvända så blev det ett självklart val att välja denna produkt till Eco Now House 2.0

Läs mer om Dolles vindslucka här

Dörrar

Just denna dörr är tyvärr inte med i vårt hus, men det är en av Ekstrands många läckra ytterdörrar med väldigt bra miljöfördelar. Vi har valt alla dörrar, både innerdörrar och ytterdörrar från Ekstrands. 

Ekstrands produkter har marknadsledande prestanda när det gäller värmeisoleringsförmåga och U-värde. De har lösningsmedelsfri ytbehandling och impregnering och alla deras ytterdörrar är sedan många år formaldehydfria. 

Till ekstrands

braid-koppar.jpeg
isolering

Isolering

Hampa & Cellulosa 

Valet av isolering påverkar inte bara hur väl man behåller värmen i huset, det har också med emissioner, brandsäkerhet och förstås klimatpåverkan att göra. Hampa och cellulosa är bland de mest effektiva och hållbara valen man kan använda sig av och det var just denna blandning vi valde med hjälp av Hållbara Trähus. Viktigt att ångbromsen också är hållbar och anpassad till isoleringsmaterialet man valt, plast i detta fall hade alltså inte blivit bra. 

Läs mer om isolering >

Solpaneler

Inget modernt ekohus utan solceller. Men hur smart det än må vara med solceller så är de inte utan miljö och klimatpåverkan. Vi valde därför Wave från Midsommar SolarRoof som har marknadens lägsta klimatavtryck på sina solceller. 

Estetiskt går dem också helt i linje med vår smak och ambition med detta projekt. Solcellerna följer nämligen takpannorna och smälter in i hustaket på ett väldigt tilltalade sätt. 

Belysning

Givetvis är all belysning i Eco Now LED, men det finns en uppsjö olika armaturer och spots att välja mellan, dimbar LED och LED med varmt eller kallt ljus. 

Finska Quu Design (bilden)är en av de leverantörer vi valde att jobba med.

Här kan ni se hela listan av alla ljuskällor vi valt ut

quu-valaisin-musta-ja-valkoinen-design-from-scandinavia.jpeg
solceller
rullgräs2.jpg

Läs vårt blogginlägg om rullgräs här. 

Är gräsmatta verkligen klimatsmart? Läs vårt reportage om detta här. 

Köpa rullgräs på duk? Här hittar du produkterna

Gräsmatta

Vi  anlade gräsmatta med rullgräs på duk. Tillskillnad från tradtionellt rullgräs som kan väga flera ton och måste rullas ut inom några timmar väger detta rullgräs bara något kilo och levereras i påsar som kan förvaras i två år om de är oöppnade. Gräsmattan kräver också betydligt mindre vatten både under etablering och som färdigväxt gräsmatta. Alltså lättare transporter och mindre bevattning = klimatsmart. 

Framtids-anpassat

Ett hållbart hus är också framtidsanpassat. 

Exempel på detta är att huset har elbilsladdare (fossilbilar kommer fasas ut) i detta fall även vehicle to grid förberedd. 

Andra exempel är att huset är rustat för klimatanpassning och självförsörjning. Solceller, regnvattenåtervinning, växthus, kamin, AC och skydd mot översvämning är några exempel på sådana inslag vi har inkluderat.

aura-laddbox-dubbla-uttag.jpeg

Svenska Charge-Amps är tillverkade av återvunnen aluminium och designade av Koeningsegg chefsdesigner. 

gräs
bambutrall.jpg

Bambu kompsit

Brädorna fästs med clips och lämnar inga skruvhål, färgen bleks minimalt första året för att sedan bestå och trallen kräver i regel inget underhåll alls.  Grunden är bambuträd. Bambu kräver lite vatten, inga bekämpningsmedel, är väldigt stark  och har lågt klimatavtryck. Som komposit material så förses ytskicket med ett lager återvunnen plast som skyddar mot röta, fukt, sol och slitage. 

Boledeck_Robinia_Kwando-brushed_Salone_11-1714x1080.jpeg

Svängda brädor

Bolefloors svängda brädor följer trädets naturliga kurvor och har därmed minimalt med spill. Design och hållbarhet när de förenas som bäst. 

siepen altan.jpg

Sioo:x

Sioo:x kiselimpregnade stjärn trall utgör det tredje materialet vi använt till våra olika altaner och terasser. Här är tanken att det ska få bli naturlig grå patina  med tiden. Bild från invigningen 

bambutrall

Tre typer av trall
i Eco Now House

17891446592181623.jpg

Pool

Miami pool har utvecklat ett koncept de kallar Miljöpool. Lokal Svensk tillverkning, hållbar stomme av Svenskt stål, effektiv rening med så lite och klimatsmarta kemikalier som möjligt (inget klor)  energisnål drift och uppvärmning.

Givetvis var vi tvinga att testa detta koncept för Eco Now House 2.0 Konceptet utvecklades av oss och förmedlas av vår nyöppnade sidoverksamhet Op living

Läs mer om miljöpoolen här

Pool
Zeofricton-5-literspåse.png

Zeolit

Mineralet Zeolit har en viktig del i Eco Now House. Dels utgör Zeolit filtermedia till poolen för en ekologisk och supereffektiv rening vilket minimerar behovet av kemikalier. Zeolit utgör också grunden för vår miljövänliga och effektiva halkbekämpning. Ett måste som husägare. Läs mer om Zeolit här

483954__483954__Crescent__V20_2-3.jpeg

Crescent elcyklar var en annan viktig partner i vårt projekt att utforska en fossilfri livsstil. Läs vårt blogginlägg här

Fossilfritt

Tillsammans med Vattenfall reder vi ut hur husets värme och el försörjning kan bli fossilfri och varför det är viktigt.  Klicka på Vattenfall loggan nedan för att se våra gemensamma informationsfilmer.

Läs mer om vårt reportage om fossilfritt här

Här kan du se vårt blogginlägg om hur vi tänkt fossilfritt i hemmet

VF_logo_linear_grey_RGB.png
Zeolit

Tak

60-tals huset hade relativt nya takpannor (betongpannor) samt ett intilliggande uterum med papptak. Takpannorna renades bara samt bekläddes med Midsummers solcellsfilm Wave. På så sätt förlängs livslängden på pannorna och husets förses med solceller.  

Uterummet revs helt för att kunna bygga ut huset med full takhöjd, den nya utbyggnadens tak blev ett plåttak från Plannja. Anledningen är att det estetiskt blev bättre, smidigare att anlägga och framförallt ett underhållsfritt val med lång livslängd och som kan återvinnas till 100%.

plannjatrend275-7290.jpeg

Plåttaket från Planja är tillverkat av GreenCoat®  varumärket för innovativa och miljövänliga färgbelagda stållösningar för tak. GreenCoat®-produkter har en ytbeläggning baserad på Bio-based Technology (BT), där stora delar av lösningsmedlet i färgen har ersatts med alternativ från växtbaserade oljor.

tak
17920965379503986.jpg

Inredning

Som Sveriges mest moderna ekohus är inredningen också noga utvald och en viktig del av helhetskonceptet.

Barstolarna från Svensk By-Crea är ett exempel på detta. Vill ni se mer exempel på våra inredningsval så klicka nedan

Learn More
9-Hall.jpg

1:a ekohuset 

Pilotprojektet Eco Now House 1 

utgick också från en totalrenovering, men ett radhus från 70-talet. 

Läs mer om projektet och vilka val vi gjorde där

Inredning
bottom of page